Még egy picit a télről

2013. február 13., szerda

Gyermekeink nagy örömére beköszöntött a tél, de mi szülők még csak most izgulunk igazán egészségükért. Sajnos ezen időszak hátrányos következménye a megfázás, melynek a leginkább panaszt okozó tünete a nátha. Minél fiatalabb a csecsemő, annál kellemetlenebbül éli át ezen időszakot.

Kisgyermekeknél a náthás napok száma gyakoribb, főleg , ha közösségbe járnak. Azon családoknál is többször fordul elő, ahol több gyermek van. Egy egészséges gyermeknél évente általában 5-6 megfázást kell átvészelni. Többnyire vírusokkal találkozva alakul ki orrdugulás, nátha. Természetesen okozhat orrváladékozást a száraz levegő, a por vagy az allergia is. A másik magyarázat a gyakori náthára, hogy a gyerek légútja szűkebb, mint a felnőtté, így könnyebben tud a felhalmozódó váladék problémát okozni.
A csecsemők az orrukon keresztül lélegeznek, ennek következtében gátolt orrlégzés miatt a táplálkozásnál is felléphetnek esetleges nehézségek. Olyan esetekben, amikor hallhatóan „szörcsög" gyermekünk, látható a váladékozás, illetve eldugulást észlelünk, a váladékot mindig el kell távolítani az orrjáratokból.
Erre használhatunk gumiballont, melynek használata egyszerű. Összenyomjuk a labdát, és az orrlyukba helyezett csatlakozón keresztül a szívóerő révén a váladék a belsejébe jut. Alkalmazhatunk még porszívóhoz csatlakoztatható orrszívót. Előnye, hogy a szívóerőt szabályozhatjuk, nagy hátránya viszont, hogy gyermekünk számára nagyon hangos. Ezt a problémát kiküszöbölhetjük az elemmel működő orrszívóval.
Az orrszívó készüléket minden esetben sterilizáljuk!
Hogy melyik orrtisztítási lehetőség mellett döntünk, azt biztosan befolyásolja gyermekorvosunk javaslata és a saját tapasztalatunk. Ügyeljünk az orrszívók megfelelő számú használatára. Főleg reggel, ébredés után, a délutáni alvás előtt, az esti lefekvéskor érdemes használni, és persze amikor szükség van rá.
Csecsemőknél, mivel az orrdugulás gondot okozhat a táplálkozásnál, minden szoptatás vagy etetés előtt el kell végezni a műveletet. Ha az orrváladék nagyon sűrűnek bizonyul, akkor sóoldattal lazítsuk fel a váladékot.
A felső légúti panaszok és a szövődményei elkerülése érdekében minél előbb tanítsuk meg gyermekünknek az orrfújás helyes és megfelelő technikáját.
Számos más alternatív lehetőség is kezünkben van. Talán legelterjedtebb még ma a homeopátiás szerek használata.
Egy másik lehetőséget is szeretnék a kedves olvasó elé tárni, ez pedig az aromaterápia.
Az aromaterápia segítségével egy olyan komplement gyógymód van a kezünkben mely illóolajokkal, aromavizekkel fizikai és lelki gyógyítás érhető el.
Mindenképpen megelőzés céljából használjuk már a közösségbe kerüléstől kezdve a Leo varázsolajat, hisz ez az olaj keverék immunerősítő, lélekerősítő, energetikai védelmet nyújt és olyan kellemes illata van mely pozitív érzést kelt nem csak használójának, hanem környezetének is egyaránt.
Ha már bekövetkezett a náthás időszak akkor nagyon jó hatás érhető el a Bébelle balzsammal, melyet már újszülött kortól használhatjuk.
Kérjük Önöket, hogy mindig megbízható helyről szerezzék be az aromaterápia által nyújtott olajokat és kérjék ki aromaterapeuta segítségét.
Remélem tudtam a kedves olvasó elé hasznos és praktikus lehetőségekkel szolgálni.

Soltészné Szenes Kinga

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Közreműködők