A lázmérés fortélyai

2013. február 20., szerda



A gyermekek normális testhőmérséklete napszaktól függően 36 és 37.5 °C között van. Általában a legalacsonyabb éjszaka és a legmagasabb délután. Gyermekeknél ijesztően gyorsan kialakulhat magas láz.

A testhőmérséklet ellenőrzése nem könnyű feladat. Csecsemőknél mindig a végbélben mérjük. Használat előtt a hőmérő végét  krémezzük be (baba krémmel), és  addig tartjuk a popsiban hőmérőt amíg a hangjelzést meghalljuk. Amint ez megtörtént vegyük ki a hőmérőt. A leolvasásnál ne feledjük, hogy a mért hőmérsékletből vonjunk le 0,5 °C-ot. Használhatunk hőjelző homlok csíkot is illetve cumit./de ezek használata igen pontatlan/  Ahogy növekszik gyermekünk, szájban vagy hónaljban is mérhetjük a testhőmérsékletet.

A gyógyszeres láz csillapítást 38 °C felett kezdjük el. Erre különböző szirupok, kúpok, nagyobb gyermeknél tabletták állnak a rendelkezésünkre. 
Csillapíthatjuk fizikálisan a lázat hűtőfürdővel, illetve prizniccel. 
Hűtőfürdőhöz engedjünk testmeleg vizet a kádba, majd ezt fokozatosan és lassan hűtsük le kb. 30 °C-ra. Négy-öt percig tartsuk ebben a vízben gyermekünket, azután megtörülgetjük és ágyba fektetjük a kis beteget. 
Priznic esetében állott vizes ruhával csavarjuk be gyermekünk testét, és miután átmelegedett a ruha, cseréljük ki. Ezt a műveletet legalább 4-5-ször ismételjük meg.Nem csak egész testre használhatjuk ezt a műveletet hanem a végtagokra is Helyettesíthetjük a priznicet lemosással, ha fiatal csecsemőről van szó.Miután ágyba rakjuk a gyermeket, ügyeljünk arra, hogy nem kell túlzottan betakarni, mert így tudjuk segíteni a hőleadást. Mivel a láz erős izzadással jár, gondoskodjunk a bőséges folyadék pótlásról, itassunk langyos teát, limonádét, gyümölcs levet a kis beteggel.Csecsemőknél a gyakoribb szoptatással illetve lehűtött forralt vízzel gondoskodjunk a folyadék pótlásról.

Soltészné Szenes Kinga

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Közreműködők