Sárgaság újszülött korban

2013. március 22., péntek



Újszülöttkori sárgaság az icterus. 
Az újszülöttkori sárgaság kialakulásáról a következőket kell tudni. A magzatot a méhlepény látja el a köldökzsinóron keresztül oxigénnel, amit a vörösvérsejtek szállítanak. A születés előtt több vörösvérsejtre van szükség, mint születés után, így a felesleges vörösvérsejteknek le kell bomlaniuk. Ebből bilirubin (epefesték) képződik, mely a bőr sárga színét okozza. 




Az újszülött mája az első napokban még éretlen, ezért csak korlátozott mennyiségben képes a bilirubin feldolgozására.
Leggyakoribb formája az élettani (fiziológiás) sárgaság, mely az érett újszülötteknél a 2-3. élet napon vehető észre; legmagasabb értékét kb. a 4. napra éri el, és egy hetes korra megszűnik.
Koraszülötteknél a 2. élet napon észlelhető,és a legmagasabb értékét az 5-7. napon éri el, és jóval 1 hét után szűnik meg.
Másfelől beszélhetünk kóros (patológiás) sárgaságról , ha az újszülöttön a születéskor vagy az első 24 órában kezdenek mutatkozni a sárgaság jelei. 
Ezt okozhatja az anyai-apai vércsoport különbsége, örökletes betegség, gyógyszerek, valamint hormonális hatás. 
Természetesen ilyenkor orvosi ellátásra lesz szükség. Ilyenek a kékfénylámpa kezelés, a gyógyszeres beavatkozás, a legsúlyosabb esetben pedig a vércsere.
A fototerápia, vagyis a kékfénylámpa hatására a bilirubin olyan termékké bomlódik, mely kiválasztódik az epével, és egyéb szerveket nem károsít. A szemet óvni kell a lámpa használata során. Ma már több kórházban akad lehetőség arra, hogy az anya ágya mellett legyen elhelyezve a kékfénylámpa.
Ilyenkor a legfontosabb teendő a 2-3 óránkénti szoptatás. Ehhez szükségessé válhat az újszülött felébresztése is, mivel sárgaság esetén az újszülöttek aluszékonyabbak.
Beszélhetünk késői sárgaságról szoptatott kisbabáknál. Ilyenkor az anyatejben lévő enzimek okozzák az emelkedett vérfesték szintet. Következmények nélkül oldódik, nagyon elhúzódó, ugyanakkor ilyen esetekben a csecsemő általános állapota és fejlődése jó.

Soltészné Szenes Kinga

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Közreműködők