Orrtisztitás csecsemőkorban

2013. március 12., kedd



A téli napok illetve az átmeneti tavaszi időszak hátrányos következménye a megfázás, melynek a leginkább panaszt okozó tünete a nátha. Minél fiatalabb a csecsemő, annál kellemetlenebbül éli át ezen időszakot. 



Kisgyermekeknél a náthás napok száma gyakoribb, ha közösségbe járnak. Azon családoknál is többször fordul elő, ahol több gyermek van. Egy egészséges gyermeknél évente általában 5-6 megfázást kell átvészelni. Többnyire vírusokkal találkozva alakul ki orrdugulás, nátha. Természetesen okozhat orrváladékozást a száraz levegő, a por vagy az allergia is. 
A másik magyarázat a gyakori náthára, hogy a gyermek légútja szűkebb, mint a felnőtté, így könnyebben tud a felhalmozódó váladék problémát okozni. 

A csecsemőknél a gátolt orrlégzés miatt a táplálkozásnál is felléphetnek esetleges nehézségek ezen időszakban. Olyan esetekben, amikor hallhatóan „szörcsög” gyermekünk, látható a váladékozás, illetve eldugulást észlelünk, a váladékot mindig el kell távolítani az orr járatokból. Erre használhatunk gumi ballont, melynek használata egyszerű. Összenyomjuk a labdát, és az orrlyukba helyezett csatlakozón keresztül a szívóerő révén a váladék a belsejébe jut. Alkalmazhatunk még porszívóhoz csatlakoztatható orrszívót.  Ennek előnye, hogy a szívóerőt szabályozhatjuk, nagy hátránya viszont, hogy gyermekünk számára nagyon hangos. Ezt a problémát kiküszöbölhetjük az elemmel működő orrszívóval.
Az orrszívó készüléket minden esetben sterilizáljuk!

Hogy melyik orr tisztítási lehetőség mellett döntünk, azt biztosan befolyásolja gyermekorvosunk javaslata és a saját tapasztalatunk. Ügyeljünk az orrszívók megfelelő számú használatára. Főleg reggel ébredés után, a délutáni alvás előtt, az esti lefekvéskor érdemes használni, és persze amikor szükség van rá. Csecsemőknél, mivel az orrdugulás gondot okozhat a táplálkozásnál, minden szoptatás vagy etetés előtt el kell végezni a műveletet. Ha az orrváladék nagyon sűrűnek bizonyul, akkor sóoldattal lazítsuk fel a váladékot.
A felső légúti panaszok és a szövődményei elkerülése érdekében minél előbb tanítsuk meg gyermekünket az orrfújás helyes és megfelelő technikájára.

Napközben is nyugodtan használhatjuk a párologtatót abban a légtérben ahol gyermekünk tartózkodik és természetesen éjszaka is.
Tehetünk illóolajokat is a párologtatóba mint az immunó-olajat vagy a mandarin olaj is kedvező hatással bír a fertőzésekkel szemben.

Betegség mentes szép tavaszt kívánok!

Soltészné Szenes Kinga

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Közreműködők