Gyermekek jelenlétében meggyógyul a lélek

2013. február 21., csütörtök




Alternatív lehetőségek a szülés alatt

A XX. században általánossá vált, hogy a kisbabákat kórházakban, szülészeti klinikákon segítették világra. Így biztonságosabbá vált az anya és az újszülött ellátása, de ezzel egyidejűleg társadalmi igény merült fel a természetes szüléshez, születéshez.

A szülészeti team jelentős lépéseket tett és tesz, hogy elfogadtassa a társadalommal a kórház biztonságos légkörét, és megpróbálják úgy kialakítani a szülészeti osztályokat, hogy a speciális igényeknek eleget tehessenek. Ma már általános gyakorlat a papás szülés, de a kismama kívánságára más család tag vagy/és dúla is támogathatja a vajúdás során a kismamát ezekben a fontos óráiban.

A felmerülő lehetőségek mellett a szülészek lépést tartanak a technika fejlődésével is.

Lehetőségek vajúdás alatt:

• Az egy ágyas szülőszoba, melynek légkörét a halk zene, a hangulatos fény viszonyok a faliképek teszik  még otthonosabbá.

• Az együtt szülés, mely során a segítő megfelelő érzelmi támaszt tud nyújtani a vajúdónak, így biztató szavaival önbizalmat erősít, a szülésznő segít a légzés- és relaxációs gyakorlatoknál, illetve masszázst alkalmaz szükség szerint.

• A vajúdó kád, mely során a meleg víz jótékony hatása érvényesül. A méhkontrakciók (méhösszehúzódások) szünetében, megtörténik az ellazulás. Így a lágy szülőcsatorna ideálisan tágul, jobb az anyai és magzati oxigenizáció, melyet a jó szívhangok tesznek hallhatóvá.

• A vajúdó labda lehetőséget nyújt, hogy a méhkontrakciók során fellépő fájdalmak az ütemes mozgás hatására elviselhetővé váljanak. Illetve a lágy szülőcsatorna tágulását is biztosítja a magzatra gyakorolt gravitációs hatás által.

• Biztos támaszt nyújt ilyenkor a kötél és a bordásfal is.

• A vajúdás során többször panaszkodnak a szülőnők hát-, illetve derék fájásról. Ennek érdekében a manuális masszázs nagyon eredményes a Vajúdó olaj segítségével, hisz hatóanyagai révén csökken a fájdalom és a félelem oldódik. Mellette a cseresznye magos zsák használata is eredményes, melynek hatását melegítéssel növelhetjük.

Használhatók a vajúdás során homeopátiás szerek is ilyen a Cimicifuga Racemosa 9CH és a Caulophyllum 5CH. / a szülés beindulásától kezdve használható mind a két szer 30 perces különbséggel/

Lehetőségek szülés alatt:

• Szülőszék: a szülőnő a kitolási szak elején ül rá, míg partnere mögötte foglal helyet, így  a méhkontrakciók szünetében kényelmesen megpihenhet férje ölelő karjaiban.Ez az úgynevezett „támogatott szülőszéken ülő” pozíció.

• Térd-könyök helyzet: ideális az anyai hasprés és a gravitáció hatása, ilyenkor a labdát támaszkodás céljából tudja a szülőnő használni.

Illetve a speciális szülészeti ágyak melyet a kismama saját legkényelmesebb pozíciójába tudja állítani.

A kitolási szakaszban a gátrugalmasító olaj használata eredményes mert a gáti szakaszt rugalmasabbá teszi így optimálisabb esélyt ad a gátvédelem megvalósítására. / természetesen csak megfelelő anatómiai viszonyok mellett/

Soltészné Szenes Kinga

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Közreműködők