Bőrápolás újszülött korban

2013. március 1., péntek




Testünk legnagyobb kiterjedésű érzékszerve a bőr. A felnőttek és az újszülöttek bőre 
azonban igen eltérő, ezért ápolásuk is különbözik.
Az újszülött bőre igen érzékeny. Az érzékenység a szaru réteg nagyobb áteresztő képességéből, a lassan 
épülő savköpenyből, a természetes baktérium flórából és a minimális faggyútermelésből ered. Ezeknek a következménye, hogy a bőr újra és újra kipirosodhat, begyulladhat, szárazzá vagy pikkelyessé válhat.
A baba bőrével leghosszabb ideig a ruhája érintkezik, ezért fontos, hogy a tisztító szerek ne irritáljanak.Előnybe részesíthetjük mosásnál a szóda bikarbónát melyet illatosíthatunk az általunk kedvelt illóolajjal illetve öblítésnél aromavizeket használhatunk.Mosási tanácsot a felnőttek is természetesen használhatják.
A legnagyobb gondot a pelenka alatt keletkező esetleges kiütések jelenthetik. A kényes területen mindig ügyeljünk a higiéniára, ezért fontos a pelenka rendszeres cseréje, a bőr megtisztítása és a popsi krém használata, melyet vékonyan, egyenletesen vigyünk fel, hogy ápoló, védő funkcióját kifejthesse. Ezen a területen is  jótékony hatást fejt ki a levendula aromavíz.
Érzékeny pontok lehetnek még a hajlatok (nyaki rész, hónalj, könyök-, lágyék-, térd hajlat). Ezeket a területeket általában vékonyan olajozni is  lehet. 
A legfontosabb dolog, hogy az olajat és az esetlegesen rendelt speciális krémet egyszerre sose használjuk, mert összecsomósodhat, ami nagyon irritálja a bőrt! Ezáltal többet ártunk, mint használunk.
Ápoláshoz mindig a hidegen sajtolt növényi olajokat részesítsük előnyben. Könnyen felszívódnak, a bőr tápanyagként hasznosítja, értékes A-, D-, E-vitaminokat tartalmaznak. Az újszülötteknek legjobb bőr ápolási olaja a makadám dió olaj.

Soltészné Szenes Kinga

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Közreműködők